2019-02-04 13:43Pressmeddelande

Ta del av senaste forskningen om energieffektivt byggande och boende

Media välkomnas till forskningsprogrammet E2B2s årskonferens där de senaste resultaten inom energieffektivt byggande och boende presenteras av landets ledande samhällsbyggnadsforskare. Konferensen äger rum torsdagen den 7 februari, och deltagarna kommer bland annat att få höra allt om Sveriges första fossilfria byggprojekt!

Moderator är Helena Blomquist, journalist och programledare känd från Sveriges Television. Helena lotsar oss genom dagens program som bjuder på en rad intressanta presentationer av de nya resultaten från avslutade forskningsprojekt och presentationer av de projekt som nyligen beviljats finansiering. Till exempel presenterar Peter Kovacs från RISE sitt projekt som undersökt attityder till solavskärmningar och hur man kan använda solceller som solavskärmning på byggnader.

Andra resultat som lyfts är de från Angela Sasic Kalagasidis projekt om lagring av förnybar energi med hjälp av fasändringsmaterial, från Chalmers tekniska högskola, och NCCs Stephen Burke presenterar resultatet av ett projekt om beräkningsmetod för sannolik energianvändning i bostadshus. Vi får även höra allt om Sveriges första fossilfria byggprojekt – förskolan Hoppet i Göteborg – av Maria Perzon från teknikkonsulten Bengt Dahlgren och Hanna Ljungstedt från Göteborgs Stad.

Vidare får vi ta del av spännande nystartade projekt, bland andra:

  • Artificiell intelligens för tolkning av renoveringsbehov av Mikael Mangold, RISE – Research Institutes Of Sweden
  • Ny teknik för väggintegrerad ventilation av Johnny Gentzel, Intrusiva AB

Dagen rundas av med ett scensamtal om Innovation i Stockholms stad som leds av Gunnar Björkman från Stockholms stad. Det finns möjlighet att efter detta följa med på en guidad rundtur och studiebesök på Östermalmshallen, som är under renovering och planeras stå klar vintern 2020 (föranmälan krävs).

När: Torsdag den 7 februari 10:00 till 17:00

Var: GT30, Grev Turegatan 30, Stockholm.

Fullständigt program och all annan information om konferensen finner du här.

Representanter från media är välkomna att närvara under hela eller delar av dagen. Det finns även möjlighet att intervjua talare. För anmälan och mer information kontakta Björn Ängerfors: bjorn.angerfors@iqs.se


Om IQ Samhällsbyggnad

E2B2 är det största forskningsprogrammet hittills inom området energieffektivt byggande och boende. Här arbetar forskare och samhällsaktörer tillsammans för att ta fram kunskap, metoder och verktyg för effektivare energianvändning och för att utveckla byggandet och boendet i samhället. E2B2 - ett program från Energimyndigheten där IQ Samhällsbyggnad är koordinator.

Kontaktpersoner

Helena Gibson Ek
Kommunikationsansvarig
Helena Gibson Ek